Emigreren

Loop je al een tijdje rond om naar Bali te verhuizen? Goed idee, maar weet je wel wat je te wachten staat? Hier 14 “things to know” voordat je je koffers pakt en afreist naar het tropische eiland.

Onder aan de pagina beschrijf ik wat ik voor jouw of jullie
zou kunnen betekenen…….

14 WEETJES van een “Indo in Bali”

1. Expattypje

Het stereotype van de expatvrouw, verzorgd uiterlijk met glaasje cherry (tegenwoordig cocktail) in de hand, bestaat écht. Ook hier op Bali, waar sowieso veel figuren naartoe trekken (net als andere tropische bestemming, denk aan Thailand en India) om een nieuw leven te beginnen, zichzelf te vinden of een geheel nieuw identiteit aan te meten (en alles bij elkaar liegen:  ‘I do some modelling on the side’ of ‘I am a fashiondesigner’, totdat je deze persoon googled en ontdekt dat het gewoon een putjesschepper in eigen land was). Terug naar de expatvrouw, de blasé uit haar ogen kijkende ‘Ik heb net een detoxkuurtje gedaan, ik mag nu een extra wijntje’-dame. Mocht je allergisch zijn voor dit type, kom dan vooral niet naar Bali.

2. Zielige hondjes
Heb je een snel een zwak voor zielige hondjes of katjes zittend langs de kant van de weg met een verwaarloosd uiterlijk? Dan is Bali niet de plek voor jou. Jij, de dierenvriend, gaat namelijk alle dieren in nood opvangen (ben er zelf ook schuldig aan, ben gestopt bij hond nummer 100) en voordat je het weet is het jouw nieuwe dagtaak om ze allemaal te verzorgen. Doe het niet, je houdt geen meubilair over (puppies en kittens slopen alles) en financieel (voedsel en dierenartsrekeningen) is het op de langere termijn lastig.

3. Regen met bakken tegelijk
Regenseizoen betekent een periode van 5 maanden van het jaar met regen. Denk niet, na een buitje ben ik zo weer droog, want je komt bedrogen uit. Met een vochtigheidspercentage tussen de 90 en 100% en zonder zon drogen je kleren echt niet meer op. Je gaat rillend naar huis met het diepe verlangen naar die warme lange douche.

4. Allemaal beestjes
Je moet niet bang zijn voor de beestjes die op Bali in grote getalen aanwezig zijn. Voor de tjitjak of de grotere versie hiervan, de tokeh, zijn de meesten niet bang. Bij vieze kakkerlakken, enge muizen en flinke ratten, wordt het al snel een ander verhaal. En dan heb ik het nog niet eens over spinnen gehad. Al wel over giftige slangen?

5. Logica
Westerse logica (en arrogantie) kun je beter thuis laten, want wat op Bali geldt is vaak anders dan je bent gewend. Hier mag je bijvoorbeeld spookrijden, betekent ja soms nee en lacht men als men eigenlijk wil huilen. Verwarrend? Welnee, gewoon even verdiepen in de plaatselijke cultuur voor je naar Bali vertrekt.

6. Family minded
De inwoners van Bali zijn gericht op familie en de gemeenschap (banjar) waarin zij leven. Als expat behoor je niet tot hun familie en niet tot de directe gemeenschap. Jouw vrienden zullen vooral expats zijn.

Upacara procesion for a hindu ceremony

7. Digi Nomad
Je kiest Bali als zonnige bestemming om te werken, want als ‘digi nomad’ heb je geen vaste woonplaats nodig. Jouw bedrijf zit in jouw laptop en het plaatselijke cafe is jouw kantoor. Met een koffietje, een healthy juice en een quinoasalade erbij, je gaat als een speer. Totdat de elektriciteit weer eens voor een halve dag (of hele) uitvalt. Dit is heel normaal in Bali. Gevolg is dat jij je salesdeal niet kunt sluiten, want er is geen wifi. Toch nog maar een keer nadenken voordat je de move maakt?

Hubud, een werkplek voor digi nomads

8. Familieziek:
Heb je een intens contact met jouw ouders, familie en goede vrienden, eenmaal op Bali ga je hen zeker missen. Of erger nog, je krijgt heimwee naar de verjaardagen, de familiefeestjes en etentjes met jouw geliefden. De kleine neefjes en nichtjes zien opgroeien via Skype is niet altijd makkelijk.

9. Loskomen:

Is de reden van vertrek naar Bali omdat je afscheid wilt nemen van de Westerse mentaliteit, dan is dit vrijwel onmogelijk. Net als de rest van de wereld is ook Bali onder invloed van the root of all evil: geld. Geen ontkomen aan dus.

10. File:
Bali heeft veel auto’s, brommers en motoren die rijden op te kleine wegen. Dit gaat natuurlijk weleens mis, of eigenlijk kun je er de klok op gelijk zetten. Je staat standaard in de file door vastgelopen knelpunten tussen 4 en 7 uur in de avond.

11. Baas:
Vind je het lastig in NL om een (of meerdere) manager(s) boven je te hebben, maar je wilt toch werken in loondienst op Bali? Bereid je dan voor op de hierarchie die diep geworteld zit in de maatschappij. De hoogste in rang (geld) heeft de meeste macht, aanzien en respect en je wordt geacht daar gehoor aan te geven.

12. Altijd zomer:
Bali kent twee seizoen en die zijn allebei warm. Hou je van afwisselende seizoenen zoals zomer en winter, dan is het misschien even wennen (of zelfs saai) dat het hier elke dag warm is.

El Kabron Cliff Restaurant & Club
13. Cultuur:
Heb je geen feeling met de Indonesische of Balinese cultuur, dan is het een aanrader goed kennis te maken met de mensen van het eiland, de manier van leven en de waarden en normen. Begin je met kennisniveau 0 terwijl je hier al woont, dan kom je voor veel verrassingen en onbegrip (van beide kanten) te staan. Maak een effort om dit te voorkomen.

14. Advies:
Probeer advies van ervaringsdeskundigen altijd op waarde te schatten. Natuurlijk zal een partyanimal, die al jaren een vrij leven van zijn spaarcentjes leidt, altijd zeggen dat Bali de beste plek is om te wonen. Pas op voor de doorgewinterde expats, deze groep heeft sowieso een hekel aan newbies in het paradijs, ze zien je liever komen dan gaan.

Wie is “Indo in Bali” klik hier.
haar blog :
https://doorblauweogen.wordpress.com
haar website :
http://www.indoinbali.wordpress.com


Wanneer u of jullie bij mij komen, vertel ik jullie de valkuilen die ik ben tegen gekomen, tips en weetjes  op basis van mijn ervaring, 36 jaar te gast op Bali. Velen zijn bij HomeBaliHome gekomen met emigratie-gedachten of het hebben van een vakantiehuis op Bali, wat ook soms geleidt heeft tot die stappen.
Wij zijn  een goed vertrekpunt om de eerste dagen van je emigratie, wegwijs te worden, ik kan je bijpraten voor de dagelijkse dingen die direct op je afkomen.

 •  Huisvesting,
 • Transport
 • Bouw van uw villa of huis
 • Opening van een bankrekening
 • Noodzakelijke weetjes
 • Boodschappen plekken voor je westerse behoefte
 • Scholen
 • Cultuur weetjes
 • Indonesia & buurlanden goedkoop ontdekken
 • Hoe begin je een bussiness
 • Charity
 • Vrijwilligerswerk
 • Cargo
 • Visa info
 • en nog veel meer……

Doe ik dit belangeloos “nee”, uw boeking bij ons betekend dat u meteen een goede daad verricht in Indonesie, minimaal 10 % van uw boeking gaat naar onze Charity activiteiten. Wilt u meer doneren dan kan dat uiteraard ter plekke of via de websites van:

http://www.999BorneoTravel.com
http://www.happygreenislands.org

“HomeBaliHome heeft een groot voorliefde voor
de 
Indonesische Flora & Fauna.”


 

Een thuis tijdens de vakantie